Skip to content

Specialkaffe: Ta del av extraordinära kaffehistorier

En rik doft av mogna blåbär, svarta vinbär och söt vanilj fyller luften. En lockande hint av bergamott kittlar näsan och påminner om en aromatisk cuppa fylld till sista droppen med Earl Grey-te. Smaken präglas av en sur ton av skogsbär, som dröjer sig kvar i gommen en stund efter att du har druckit upp.

Detta är inte en beskrivning av en gourmet dessert. Inte heller är det tonerna från ett premiumvin. Det är i själva verket smaker som finns i specialkaffe. De flesta vet inte att rostat kaffe faktiskt är en av de mest komplexa dryckerna som finns när det gäller dess kemiska sammansättning: det består av tusentals (!) unika kemiska föreningar som skapar en myriad av naturliga smaker. Från blåbär, jordgubbar, apelsiner och tamarind till karamell, mörk choklad eller glögg… Ibland kanske du till och med undrar om det verkligen är kaffe du dricker! Följ med oss på en spännande resa genom de extraordinära kaffehistorier som döljer sig bakom dessa unika smaker.

Vad är specialkaffe? 

Termen “specialkaffe” dök upp för första gången 1973. Det publicerades i Tea & Coffee Trade Journal, där det användes för att beskriva kaffe med ett enda ursprung som odlats i unika mikroklimat och som kännetecknas av exceptionella smakegenskaper. Sådant premiumkaffe har ingenting att göra med den bittra, energigivande dryck som man brygger och dricker snabbt på morgonen. Det handlar om extraordinärt fylliga drycker som ska njutas långsamt, med stor omsorg och uppmärksamhet – precis som det finaste vinet.

Några decennier senare utvecklade Specialty Coffee Association (även känt som SCA) den klassificeringsskala för specialkaffe som idag används av certifierade kaffesmakare för att utvärdera världens finaste kaffesorter. Olika attribut beaktas noggrant: doft, smak, eftersmak, surhet, fyllighet, balans mellan smakerna, sötaktighet, hur “ren” smaken är … I slutet är det bara de sorter som får 80 eller fler poäng av 100 möjliga som tilldelas den eftertraktade titeln “specialkaffe”.

Extraordinära kaffehistorier om kaffespecialiteter

Varje kaffe specialitet är helt unik och har sin egen extraordinära historia: från ett kaffeträd som planteras på en viss bit mark hela vägen till den väldoftande kaffekoppen i din hand. För att uppnå sina exceptionella smaker och få de poäng som krävs måste ett sådant kaffe genomgå en lång och svår resa, där varje steg endast kan genomföras tack vare den uppmärksamhet, kärlek och omsorg som hundratals olika människor gör. Låt oss fördjupa oss i de utmaningar som måste övervinnas:

Unik ursprungsplats. Kvaliteten och smakpaletten hos varje kaffe specialitet påverkas i hög grad av den jord som den kommer ifrån och de väderförhållanden som den har omgivits av. På höglandet odlas specialsorter som mognar långsammare och ger bönorna en särskilt komplex smak. Kaffeplantan vårdas med exceptionell kärlek och omsorg. Endast med hjälp av engagerade jordbrukare och rätt klimatförhållanden kan dessa växter så småningom ge kaffekännare en alldeles speciell skörd.

Kaffekörsbär plockade för hand – När bären mognat plockas de uteslutande för hand, och varje gren och varje frukt tas om hand med kärlek. Endast de körsbär som har mognat helt och hållet väljs ut, så att kaffeplantan inte påverkas negativt under processen.

Den magiska behandlingen av kaffet. Efter handplockning av körsbären väljs rätt bearbetningsmetod: det kan handla om en mer traditionell teknik (dvs. en naturlig, tvättad eller halv tvättad process) eller en innovativ, experimentell metod (som den anaeroba processen, till exempel). Efter bearbetningen får bönorna torka.

Noggrant urval. Som i en skönhetstävling granskas de bearbetade bönorna noggrant: endast de bönor som inte har några som helst defekter får gå vidare till nästa steg på sin resa. 

Titel för specialkaffe. Inköparna av grönt kaffe har nu sin chans att glänsa: fyllda av stora förhoppningar smakar de på kaffet och betygsätter det enligt SCA-skalan. Om 80 eller fler poäng samlas in går kaffet vidare.

Alkemi-liknande rostningsprocess Som en sann magiker väljer en erfaren kafferostare vilka smaknoter som ska avslöjas och framhävas. Det är detta steg som den slutliga smaken av din special bryggning i slutändan beror på.

En extraordinär historia i din kaffekopp. Det sista kapitlet i denna berättelse är helt upp till dig: som kaffedrickare är du också huvudpersonen i denna saga om smaker. Beroende på vilken bryggmetod du väljer och till och med din inställning, kommer olika noter att ta emot erbjudandet om att delta i en unik dans av smaker. Det finns en mängd extraordinära resor dolda i varje specialitet…

Din personliga guide för specialkaffe: “Black Crow White Pigeon”

Har vi lyckats övertyga dig om att specialkaffe är värt ett försök? För att göra resan ännu smidigare har vi en hel rad unika specialsorter redo för dig. Möt kaffe serien “Black Crow White Pigeon”! Huvudpersonerna i, och berättarna av, denna saga – Black Crow och White Pigeon – representerar den anmärkningsvärt varierade smakpaletten hos specialkaffe: från mörka, djupa, jordiga toner (som mörk choklad eller kanel) till ljusa, subtila dofter (som jasmin och citrusfrukter). Alla tänkbara smakupplevelser ryms på denna långa skala, som börjar med ett oförklarligt djupt mörker och sakta övergår till ett vitt som får en att tappa andan.

Varje kaffe, tillsammans med sin unika berättelse, ligger i en vacker förpackning som kan påminna dig om ett kapitel i en bok: dessa kapitel är noggrant numrerade och går hela vägen från 1 till 24. Black Crow inbjuder dig att stanna på jorden genom att njuta av rika, jordiga dofter, medan White Pigeon är här för att hjälpa dig att stiga allt högre med sina utomordentligt subtila, utsökta noter. Du är välkommen att börja din egen personliga resa från vilket kapitel som helst.

Sammanfattningsvis…

Att fördjupa sig i kaffespecialiteter är som att läsa en ny bok. Varje kapitel – och varje kaffe specialitet – lovar att avslöja ett nytt lager i berättelsen, en ny doft, en ny smak. Vi bjuder in dig till en äventyrlig resa genom världen av specialkaffe sorter. Du kommer att få chansen att skapa din egen extraordinära kaffe historier under resans gång.